زمانی که بخواهید اقدام به خرید آجر نما مثل آجر نسوز کنید لازم است ملات مناسب با آن را نیز تهیه کنید. در شرایطی که گزینه خرید شما آجر نسوز باشد الزاما باید از ملات آجر نسوز برای اتصال این آجر در سازه های مورد نظر خود استفاده کنید. ملات آجر نسوز به دلیل ترکیبات خاص و شرایط تولید ویژه ای که دارد برای کاربری هایی که در تماس با حرارت و مواد مذاب است کاربرد دارد. این کاربرد می تواند در صنایع مختلف یا حتی دودکش یا کوره ها باشد. در این مقاله شما را با انواع این ملات و هر آنچه مرتبط با آن است، توضیح خواهیم داد.
انواع ملات آجر نسوز
ملات نسوز دارای انواع مختلف است که بسته به نوع کاربری می توانید از آن استفاده کنید. به این معنا که شما نمی توانید از هر ملاتی برای اتصال انواع آجر دکوراتیو یا… استفاده کنید. از مهمترین انواع ملات نسوز که در بازار عرضه می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ملات نسوز گرماخودگیر: این ملات که آن را به عنوان ملات سفت شونده در حرارت نیز می شناسند به ملات هایی گفته می شود که اتصالات سرامیکی آن تحت گرما و در کوره هایی با دمای بالا شکل می گیرد. خاصیت انعطاف پذیری این ملات با انبساط و انقباضات دمایی کوره شکل می گیرد. در این ملات از ترکیبات مختلفی استفاده می شود. پس از تولید این ملات قابلیت کاربرد در دیوارهای آجری دارد که نیاز به انقباضات شدید نداشته باشد.
- ملات نسوز هوا خودگیر: به این ملات نیز سفت شونده در هوا نیز می گویند. همانطور که از نام این ملات مشخص است، خشک شدن آن در مجاورت هوا صورت می گیرد و پس از آن اتصالات بسیار قوی دارد. در ترکیب این ملات برای اتصالات مورد نظر می توان از چسب های شیمیایی نیز استفاده کرد که در نهایت استحکام بالایی برای چسبندگی در سازه مورد نظر ایجاد می کند.
نکته مهمی که لازم است درباره این نوع ملات بدانید کاربردهایی است که می توانید از آن داشته باشید. از مهمترین کاربردهای ملات نسوز عبارت است از:
- اتصال انواع آجر اعم از نسوز، سنگین، عایق و پر آلومینا
- کاربرد برای سازه های در معرض حرارت به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت و ذوب شدگی
- مورد استفاده در کوره های کیلن آزمایشگاهی- عملیاتی
- مورد استفاده در صنایع مرتبط با حرارت و ذول
- مورد استفاده در صنایع مرتبط با سرباره و فلزات
مشخصات فنی و ویژگی های ملات نسوز
زمانی که بخواهید اقدام به خرید و تهیه ملات آجر نسوز کنید، با شناخت مشخصات فنی آن می توانید آن را از سایر انواع دیگر ملات تشخیص دهید. علاوه بر اینکه می توانید به درستی به کاربری آن پی ببرید. از مهمترین مشخصات فنی این ملات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای ترکیب مواد سرامیکی با دانه بندی استاندارد
- دارای بایندرهای معدنی
- بر پایه آب
- مورد استفاده برای آجرهای فرموله عایق با تخلخل بالا
- افزایش زمان کارپذیری در زمان استفاده
- استحکام بالا پس از استفاده
- مقاوم در برابر حرارت و گرمای زیاد
- مورد استفاده برای انواع آجر نسوز و dense
از مهمترین کاربردهایی که می توان برای ملات نسوز برشمرد عبارت است از:
- ترمیم و تعمیر کوره های ذوب و ریخته گری در صنایع آهن و فولاد
- مورد استفاده در دستگاه های حمل مذاب
- مورد استفاده برای انبار سرباره
- قابل استفاده برای کوره های کک سازی
- کاربرد برای کفپوش صنایع غذایی و شیمیایی
- مورد استفاده برای محیط های در معرض ضربه و سایش مثل صنایع آهن و فولاد
- کاربرد در فونداسیون ماشین آلات و تعمیرات آن
نکته مهمی که در زمان خرید آجر باید مورد توجه قرار دهید، تهیه ملات مناسب برای اتصال آجرها است. باید در نظر داشته باشید که امروزه به دلیل تنوع بالای آجر و تفاوت در کاربردهای آن، باید از ملات مخصوص به هر آجر استفاده کنید تا علاوه بر تقویت استحکام سازه، به ماندگاری و دوام آن نیز کمک کنید.
آماده سازی ملات آجر نسوز
منظور از آماده سازی این ملات در واقع آماده کردن آن دقایقی پیش از استفاده است. در نظر داشته باشید که نباید از ساعت ها پیش اقدام به آماده سازی ملات کنید. آماده سازی ملات نیز به این صورت است که با همزن مخصوص آن را به حدی هم بزنید که خامه ای شکل شود. پس از آن برای ماله کشی مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که بخواهید از این ملات به صورت رقیق استفاده کنید باید آن را با آب ترکیب کرده و هم بزنید.
در مدتی که از ملات استفاده می کنید آن را در ظرف درب دار قرار دهید تا تبخیر آب باعث سفت شدن ملات و کاهش اثربخشی آن شوید.
نکات مهم در خصوص ملات آجر نسوز
زمانی که می خواهید اقدام به تهیه این نوع ملات کنید لازم است نکاتی را درباره آن بدانید. این نکات عبارت است از:
- قابلیت کارپذیری و ماله کشی: در زمان خرید حتما این نکته را از فروشنده بخواهید. در صورتی که ملات نسوز مورد نظر این ویژگی ها را نداشت از خرید آن صرف نظر کنید.
- حرارت مناسب در زمان تولید ملات: ملات نسوز در زمان تولید در معرض درجه حرارت خاصی قرار می گیرد تا موقع استفاده توان پیوند سرامیکی داشته باشد. در صورتی که حرارت مناسبی به ملات داده نشده باشد، پس از استفاده آجرهای نسوز به خوبی به هم متصب نمی شوند.
- داشتن خاصیت نسوز بودن ملات: این ویژگی براساس همان حرارتی که در زمان تولید به ملات داده می شود، به ملات دست می دهد. از مهمترین ویژگی های این ملات ها مقاومت در برابر حرارت و ذوب است. اگر حرارت مورد نظر به درستی به ملات داده شده باشد، در صورت بروز آتش سوزی یا تماس حرارت با آن پس از استفاده ذوب یا جاری نمی شود.
تفاوت سیمان نسوز با ملات آجر نسوز
ملات آجر نسوز کاملا متفاوت از سیمان نسوز است. مهمترین این تفاوت مربوط به نوع کاربری آن است. به این معنی که ملات نسوز برای آجرهای نسوز کاربرد دارد. از همین رو اگر بخواهید اقدام به خرید آجر نسوز کنید، باید بدانید که باید از ملات مخصوص برای آن استفاده کرد. اما سیمان نسوز که ساخته شده از سیمان و سنگدانه تشکیل شده بیشتر به عنوان ملات برای جایی است که در معرض حرارت مانند کوره یا دودکش قرار دارد.
ترکیب ملات نسوز از آب و مایعاتی تشکیل شده که قدرت چسبندگی آجر را افزایش می دهد.
جمع بندی
ملات آجر نسوز یکی از انواع ملات است که با دو نوع هوا خودگیر و گرما خودگیر در بازار شناخته می شود. کاربری هر یک از این ملات برای سازه های مختلفی است. اما نتیجه کار، چسبندگی و اتصالات بسیار قوی است که در پایان کار به دست می آید. این ملات به دلیل مواد به کار رفته در آن که غالبا از مواد سرامیکی با دانه بندی مختلف است پس از استفاده برای اتصال آجر، بسیار مستحکم و قوی می باشد. از مهمترین ویژگی های ملات نسوز می توان به مقاومت حرارتی آن برای سازه های در معرض حرارت زیاد اشاره کرد.
در واقع نام این ملات برگرفته از ویژگی مقاوم آن در برابر ذوب شدگی و حرارت است. از این ملات می توان برای ترمیم کوره های ذوب، کف سالن صنایع مرتبط با مواد شیمیایی و حرارت، رمپ کوره های کک سازی و… استفاده کرد.
در نظر داشته باشید که ملات نسوز تفاوت فاحشی با سیمان نسوز دارد. در ترکیبات سیمان نسوز از سیمان استفاده شده که در برابر حرارت و آتش مقاوم است اما در ترکیبات ملات نسوز همانطور که پیشتر گفته شد از مواد سرامیکی با دانه بندی متفاوت استفاده می می شود. اما در نهایت هر دو این ترکیبات دارای خاصیت مقاومت در برابر حرارت و دمای زیاد هستند.
این ملات دارای ویژگی های منحصر به فردی است که کاربرد آن را برای بسیاری از مشتریان توجیه پذیر می کند. از مهمترین ویژگی های این ملات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انقباض کم در زمان تولید و مصرف
- دارای خاصیت دیر گذاری زیاد
- استحکام پیوند بین ذرات ملات
- مقاومت در برابر حرارت، سایش، ضربه، خوردگی و تماس با مواد شیمیایی
- حفظ آب مناسب
- دارای خاصیت پلاستیسیته
- استفاده آسان و سریع
از مهمترین نکاتی که باید درباره این ملات بدانید امکان استفاده از آن با ماله کشی است، برای این منظور باید ملات با دستگاه همزن آنقدر مخلوط شود تا به غلظت مورد نظر برسد. در صورتی که بخواهید از این ملات به صورت رقیق استفاده کنید می توانید از آب برای رقیق شدن استفاده کنید. چرا که این ملات بر پایه آب تولید شده و به راحتی قابلیت ترکیب با آب را دارد. نکته مهمی که باید درباره این ملات مورد توجه قرار دهید آماده سازی آن تنها در زمان استفاده است و در صورتی که بخواهید با تاخیر از آن استفاده کنید،
حتما باید در ظرف در دار نگهداری شود، چرا که سرعت تبخیر آب بسیار بالا است.
در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر درباره این نوع ملات دارید می توانید با کارشناسان شرکت پیشگامان آژمان تدبیر استفاده کنید. همچنین می توانید پس از اطمینان از انتخاب خود، اقدام به ثبت سفارش و خرید از این شرکت کنید.